13 weken echo

De 13 weken echo is een nieuw medisch onderzoek.
Bij de echo wordt, net als de 20 weken echo, gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kind. 

Tineke de Vries-Bosma.
BIG: 09032596030
BEN: 0299

De 13 weken echo in het kort

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden tussen de 12+3 en 14+3 weken van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. De zwangere kan de 13 wekenecho alleen krijgen als zij meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van haar gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 wekenecho.

Tijdens de 13 weken echo kunnen we wel minder afwijkingen zien dan bij de 20 weken echo. Dit komt omdat het kindje nog een stuk kleiner is. De 13 weken echo is daarom een aanvulling op de 20 weken echo. Een 13 weken echo is mogelijk tussen 12 wkn +3 tot en met 14 wkn +3 in de zwangerschap.

Waar wordt o.a. naar gekeken?

Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien:

  • Open schedel
  • Open rug
  • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
  • Breuk of groot gat in de buikwand
  • Ernstige misvormingen aan het gezicht
  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan armen of benen

Het onderzoek

De 13 weken echo gaat op dezelfde manier als de meeste andere echoā€™s tijdens de zwangerschap. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Het tijdstip

De echo wordt gemaakt tussen 12+3 en 14+3 weken.

De uitslag

Je krijgt de uitslag direct na de echo. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Meestal is dit een nog uitgebreider echoscopisch onderzoek. Eerst bespreek je het vervolgonderzoek met jouw verloskundige (huisarts) of gynaecoloog.
Daarna word je voor een uitgebreid echoscopisch onderzoek (GUO) doorverwezen naar het regionaal centrum voor prenatale diagnostiek in het UMCG in Groningen of Isala in Zwolle.

Let op:

De 13-weken echo is geen garantie voor een gezond kind.
Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.

Kijk ook voor verdere informatie op de volgende websites;

Wat is een echo?

Een echo is echoscopisch onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de baby in het lichaam van de zwangere zichtbaar wordt gemaakt. Deze geluidsgolven reflecteren op zachte en hardere structuren in het lichaam en worden weer opgevangen door de probe die de golven uitzend. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.

Niet alle afwijkingen zijn, zeker in een vroeg stadium, (nog) niet zichtbaar of worden, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, tijdens een standaard onderzoek niet opgemerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat een echo is geen garantie voor een gezonde baby. Wel geeft het natuurlijk meer zekerheid dan geen echo.

Veilig?
Alle tot op heden verzameld bewijsmateriaal geeft aan dat ultrasoon onderzoek veilig is voor het ongeboren kind. In elk geval is een echo aanzienlijk veiliger dan een rƶntgenfoto wat met straling werkt. Heb je vragen? Laat het ons weten. We staan je graag te woord.

Meer weten over de echo’s. Kijk dan ook eens op https://www.pns.nl/

Afspraak maken

Let op; !! We hebben VAKANTIE t/m 22 oktober 2024 !! Mocht je geen reactie krijgen op de aanvraag, check de Spambox!
Ik wil een afspraak maken voor(Vereist)
Kies 1 of meerdere echo's waarvoor je een afspraak wilt maken.
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
DD dash MM dash JJJJ
DD dash MM dash JJJJ
Toestemming(Vereist)