20 weken echo
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind.
Tineke de Vries-Bosma.
BIG: 09032596030
BEN; 0299
De 20 weken echo in het kort
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd.
Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de groei en ontwikkeling van de van het kind. Het onderzoek kan worden gedaan tussen de 18+1 en 20+6 weken in de zwangerschap, met grote voorkeur vĆ³Ć³r de 20 ste week in de zwangerschap.
Hoe groot is de kans is dat een aangeboren lichamelijke afwijking die het kind heeft ook daadwerkelijk ontdekt wordt? Dit is afhankelijk van de afwijking. Bijvoorbeeld: de kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90 op de 100. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De 20-weken echo geeft dus geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.
Waar wordt o.a. naar gekeken?
Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien:
- open ruggetje
- open schedel
- waterhoofd
- hartafwijkingen
- breuk of gat in het middenrif
- breuk of gat in de buikwand
- ontbreken of afwijken van de nieren
- ontbreken of afwijken van botten
- afwijkingen aan armen of benen
Ook wordt er gekeken of het geslacht van je kindje er normaal uitziet, als je wilt weten of het een jongetje of een meisje is, dan wordt het aan je uitgelegd.
Het onderzoek
De 20-weken echo gaat op dezelfde manier als de meeste andere echoās tijdens de zwangerschap. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Het tijdstip
De echo wordt gemaakt tussen 18+1 en 20+6 weken. Met grote voorkeur om de onderzoeken af te ronden vĆ³Ć³r de 20 ste week in de zwangerschap.
De uitslag
Je krijgt de uitslag direct na de echo. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Meestal is dit een nog uitgebreider echoscopisch onderzoek. Eventueel bespreek je een vervolgonderzoek met jouw verloskundige (huisarts) of gynaecoloog.
Je wordt voor een uitgebreid echoscopisch onderzoek (GUO) doorverwezen naar een regionaal centrum voor prenatale diagnostiek. In Noord Nederland kun je dan worden verwezen naar het MCL, UMCG of Isala ziekenhuis in Zwolle.
Let op:
De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind.
Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.
Kijk ook voor verdere informatie op de volgende websites;
Wat is een echo?
Een echo is echoscopisch onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de baby in het lichaam van de zwangere zichtbaar wordt gemaakt. Deze geluidsgolven reflecteren op zachte en hardere structuren in het lichaam en worden weer opgevangen door de probe die de golven uitzend. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.
Niet alle afwijkingen zijn, zeker in een vroeg stadium, (nog) niet zichtbaar of worden, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, tijdens een standaard onderzoek niet opgemerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat een echo is geen garantie voor een gezonde baby. Wel geeft het natuurlijk meer zekerheid dan geen echo.
Veilig?
Alle tot op heden verzameld bewijsmateriaal geeft aan dat ultrasoon onderzoek veilig is voor het ongeboren kind. In elk geval is een echo aanzienlijk veiliger dan een rƶntgenfoto wat met straling werkt. Heb je vragen? Laat het ons weten. We staan je graag te woord.
Meer weten over de echo’s. Kijk dan ook eens op https://www.pns.nl/