Eerste lijns echo‘s

Eerstelijns echo’s worden uitgevoerd door
de verloskundigen of door het echocentrum

Tineke de Vries-Bosma.
BIG: 09032596030
BEN; 0299

Termijnecho

Bij de verloskundige wordt er een termijnecho gemaakt tussen de 9+1 en 12+6 weken. Tijdens deze echo kijken of het hartje klopt, en hoe lang je precies zwanger bent,  en of er eventueel sprake is van een meerling zwangerschap.  Kan de verloskundige deze echo niet maken, kun je ook hier een afspraak maken voor deze echo.

Tijdens deze echo wordt er niet gescreend op afwijkingen bij jouw kindje, maar er als er wel een vermoeden ontstaan, zal dat wel worden verteld. Er wordt dan verder onderzoek gedaan door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Echoscopisch onderzoek in de eerste maanden geeft een vrij nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum.
Ook bij voorafgaande regelmatige menstruaties is de duur van de zwangerschap niet altijd precies op grond van de laatste menstruatie vast te stellen. Zekerheid over de duur van de zwangerschap kan van belang zijn als de zwangerschap korter dan 37 weken of langer dan 42 weken duurt, maar ook in geval van complicaties in de zwangerschap.
Bij een zwangerschap van minder dan 12 weken kan dit onderzoek het beste uitgevoerd worden als jouw blaas een beetje gevuld is.

Echo bij bloedverlies

Bloedverlies kan een voorteken zijn van een miskraam, maar in de helft van de gevallen is er niets mis. Neem contact op met de verloskundige die je begeleid in de zwangerschap, zodat er naar de hartactiviteit geluisterd of gekeken kan worden. Kan jouw verloskundige deze echo niet maken, dan kun je ook hier in de praktijk een afspraak voor deze echo maken.

De groei-echo

Deze echo is om te kijken of de kleine op schema ligt tav de zwangerschaps termijn. De verloskundige begeleider kan dmv het voelen aan de buik een indicatie geven tav de groei van de baby. Als ze hierbij twijfels heeft kan er dmv de echo worden gekeken of de kleine voor of achter op schema ligt tav de zwangerschaps termijn en de hoeveelheid vruchtwater. Kan jouw verloskundige deze echo niet maken, dan kun je ook hier in de praktijk een afspraak voor deze echo maken.

Placenta lokalisatie

Soms (b)lijkt de placenta/ moederkoek (te) dicht in de buurt te liggen van het baringskanaal bij de 20 weken echo, en dan wordt de echo herhaald rond de 32 ste week in de zwangerschap om te kijken of deze placenta goed is opgetrokken en geen belemmering geeft voor een vaginale bevalling.

Liggingsecho 

Deze echo wordt gemaakt rond de 36 weken als er twijfel is t.a.v. de ligging; hoofd- dwars- of stuitligging. Dit is belangrijk om te weten voor de verdere begeleiding van de zwangerschap en bevalling. Kan jouw verloskundige deze echo niet maken, dan kun je ook hier in de praktijk een afspraak voor deze echo maken.

Wat is een echo?

Een echo is echoscopisch onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de baby in het lichaam van de zwangere zichtbaar wordt gemaakt. Deze geluidsgolven reflecteren op zachte en hardere structuren in het lichaam en worden weer opgevangen door de probe die de golven uitzend. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.

Niet alle afwijkingen zijn, zeker in een vroeg stadium, (nog) niet zichtbaar of worden, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, tijdens een standaard onderzoek niet opgemerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat een echo is geen garantie voor een gezonde baby. Wel geeft het natuurlijk meer zekerheid dan geen echo.

Veilig?
Alle tot op heden verzameld bewijsmateriaal geeft aan dat ultrasoon onderzoek veilig is voor het ongeboren kind. In elk geval is een echo aanzienlijk veiliger dan een röntgenfoto wat met straling werkt. Heb je vragen? Laat het ons weten. We staan je graag te woord.

Meer weten over de echo’s. Kijk dan ook eens op https://www.pns.nl/

Afspraak maken

Let op; Mocht je geen reactie krijgen op de aanvraag, check de Spambox!
Ik wil een afspraak maken voor(Vereist)
Kies 1 of meerdere echo's waarvoor je een afspraak wilt maken.
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
DD dash MM dash JJJJ
DD dash MM dash JJJJ
Toestemming(Vereist)